Rouw

Bij rouwen denk je meestal aan het verlies van een dierbare. Maar verlies kan meer zijn. Het kan gaan over het verlies van je gezondheid of fysieke mogelijkheden, het verlies van je woonomgeving of je werk, het verlies van je verwachtingen en dromen.
Verlies heeft een grote impact op je leven. Je eigen persoonlijkheid en draagkracht hebben daar grote invloed op, evenals de eventuele steun die je vanuit je omgeving krijgt. Als het omgaan met het verlies niet goed lukt, kan dit van grote invloed zijn op je gedrag en lichamelijke gezondheid.
Vaak kamp je met vage lichamelijke klachten en ben je jezelf niet bewust van de invloed die het rouwen op je heeft. Het kan ook zijn dat je voor je gevoelens als het ware vlucht, door extra hard te gaan werken of door je toevlucht te nemen naar alcohol, drugs of eten. Lichamelijke spanningsklachten (stress) kunnen ontstaan omdat je zo erg je best doet om in het dagelijkse leven overeind te blijven of omdat je je naasten niet teveel wilt belasten.
Een rouwcounselor kan helpen om je weer op weg te helpen. Samen zoeken we de blokkade op waardoor je bent vastgelopen en zoeken we naar een ander pad.

Verlies van dierbaren

Uit ervaring weet ik dat in gevallen van ernstige rouw (verlies van dierbaren) je je vaak het meeste op je gemak voelt bij iemand die écht weet waar je over praat.
Natuurlijk kan je ervoor leren (studies genoeg tegenwoordig) en kan je je eigen empatische gevoelens in je gesprekken als counselor betrekken. Maar het blijft een moeilijk vak als je zelf geen kind, partner of ouder bent verloren.
Bij mij kan je terecht en ervan overtuigd zijn dat ik wél weet waar ik over praat en hoe ik een begeleiding kan geven. Onder het kopje ‘wie ben ik‘ kan je hier meer over lezen.
Vanuit mijn ervaring en deskundigheid help ik je graag weer op weg, zodat je je gevoelens en verdriet kan leren hanteren en daarmee het risico op gestagneerde rouw verminderd.