Ouderen

Gelukkig en gezond ouder worden willen we allemaal.
Maar wat als dit niet het geval is?

Je wordt ouder, maar voelt je ongelukkig in het leven staan. Dat kan verschillende oorzaken hebben.
Eén van de meest gehoorde oorzaken is eenzaamheid. Doordat je ouder wordt, vallen meer mensen om je heen weg. Je komt steeds meer alleen te staan. Vaak hebben je kinderen (als je die hebt) het erg druk met hun eigen leven of ze wonen erg ver weg, waardoor je ze minder ziet. Niet voor iedereen zal mantelzorg beschikbaar zijn.

Met het ouder worden ontstaan ook lichamelijke ongemakken, waardoor je niet meer alles kan doen wat je graag wilt. Zolang de beperking niet ernstig genoeg is, zal het verkrijgen van (thuis)hulp erg moeilijk zijn, zeker met ingang van 2015.
Af en toe een bezoek van iemand die echte aandacht voor je problemen heeft en die naar je luistert, kan vaak al veel schelen. Mogelijk zijn er ook oplossingen voor de langere termijn te vinden. Het opbouwen van een vertrouwensrelatie kan ertoe bijdragen dat hulpvragen makkelijker en sneller gesteld kunnen worden.

Het hoeft niet altijd om zware gesprekken te gaan. Hoe welkom is het niet voor sommigen om gewoon gezellig te kunnen kletsen met een kopje koffie, een wandeling te gaan maken of samen de boodschappen te gaan doen, in plaats van het lijstje mee te geven aan iemand. Zo kom je weer eens buiten. Er zijn mensen die het heerlijk vinden om zomaar een autorit te maken en daardoor te kunnen genieten van de omgeving. Maar een cultureel bezoekje (bijv. museum of dierenpark) kan er ook voor zorgen dat het leven er weer wat zonniger uit ziet.

Onder bepaalde voorwaarden is vergoeding vanuit een PGB mogelijk. Informeer ernaar bij uw zorgkantoor.